Help - Groepsfoto

Doel Werkwijze Instellingen Uitvoerbestanden Diversen
Wensenlijst Versielog

Doel

Met behulp van dit sjabloon kunnen labels worden aangebracht op groepsfoto's. Aan de hand van deze labels kunnen individuele personen op een groepsfoto aangewezen worden. Deze foto's kunnen als groepsfoto met aanklikbare labels weergegeven worden in de Aldfaer standaard tekstrapporten en in de Bonusrapporten FleXiTree en Internet. Dit gebeurt door middel van zogenaamde hook-bestanden die door het sjabloon automatisch kunnen worden aangemaakt.

Klik hier voor een voorbeeld van een groepsfoto (wordt geopend in Uw browser).

Werkwijze

De aanbevolen werkwijze bestaat uit 3 stappen:

1. Voer het sjabloon uit. Dit geeft een uitvoerbestand waarin de foto's van de personen in de bestandsselectie staan. Selecteer hierin, door deze aan te klikken, een foto waarin u labels wenst aan te brengen.

2. U krijgt nu een scherm te zien met daarin links de foto en rechts onder meer een aanklikbare knop "Rechthoek". Door hierop te klikken verschijnt er een rechthoekje op de foto dat u naar de gewenste plaats van een aan te brengen label kunt verslepen en in grootte aanpassen. Ook kunt u hier een labeltekst invullen. Op deze manier kunt u herhaaldelijk labels in de foto aanbrengen.
Klik op "Klaar" als alle labels zijn aangebracht. U komt nu weer terug in het eerste scherm. Daarin kunt u desgewenst een volgende te bewerken foto kiezen.

3. Als alle groepsfoto's van labels zijn voorzien kunt u de zogenaamde hook-bestanden aanmaken. Klik daartoe op de knop "Ga naar stap 3" in het rechtergedeelte van het uitvoerscherm. Dan krijgt u uitleg te lezen hoe u voor de Aldfaer tekstrapporten en de Bonusrapporten Internet en FleXiTree de vereiste hook-bestanden kunt maken.

Hierna kunt u dit sjabloon afsluiten. Als u een hook-bestand hebt aangemaakt voor de Aldfaer standaard tekstrapporten en dan vervolgens zo'n tekstrapport aanmaakt, ziet u het effect van het labelen van de groepsfoto's. Door in het tekstrapport te klikken op zo'n gelabelde foto verschijnt dit in een apart venster waarin de labels te zien zijn door ofwel de muis over de tekst onder de foto te bewegen ofwel de muis in de foto over een gelabeld vlak te bewegen. Door de muis te bewegen over de tekst "Alle labels" onder de afbeelding, worden alle labels getoond.
Als u een hook-bestand hebt aangemaakt voor het Bonusrapport Internet of het Bonusrapport FleXiTree kunnen na het aanmaken van deze rapporten op soortgelijke wijze de foto's in de uitvoer van elk van deze rapporten als groepsfoto getoond worden.

Instellingen
Na het starten van het sjabloon wordt het menu hiernaast getoond. Het sjabloon slaat de laatst gekozen instellingen op in het bestand groepsfoto.cfg, zodat deze een volgende keer weer gebruikt kunnen worden, via de menukeuze "Groepsfoto (gebruik bewaarde instellingen)".

Via de menukeuze "Instellingen aanpassen" wordt een vervolgmenu getoond waarin de huidige instellingen kunnen worden gewijzigd.

Via de menukeuze "Instellingen herstellen" worden de parameters allemaal op hun standaard-waarde gezet, waarna ook weer het vervolgmenu om de instellingen te wijzigen getoond wordt.

Hieronder volgt een overzicht van de te kiezen instellingen (zie menu's hieronder):

• Mapnaam voor de uitvoer - standaard wordt de uitvoer geschreven naar de submap Groepsfoto van de standaardmap voor Rapportuitvoer (zie Extra -> Instellingen -> Rapporten -> Bestanden).

• Bestandsselectie. Er kan gekozen worden voor het gehele bestand, het nageslacht van de hoofdpersoon, alleen de hoofdpersoon, de hoofdpersoon en diens gezin, voor- en nageslacht hoofdpersoon, het voorgeslacht van de hoofdpersoon of een keuze uit op te geven achternamen. De standaard-waarde is het gezin van de hoofdpersoon.

•

Uitvoer

Het belangrijkste uitvoerresultaat van het sjabloon zijn de bestanden Standaardhook.asjl, dialooghook.asjl en ft_groepsfotohook.asjl, die in de map Lib User worden geplaatst. Deze bestanden worden vervolgens gebruikt bij het maken van Aldfaer standaardtekstrapporten en van de Bonusrapporten Internet en FleXiTree om foto's met locaties en labels te kunnen weergeven.
De informatie die het sjabloon intern gebruikt om bij een volgende aanroep voort te kunnen bouwen op eerder aangebrachte locaties en labels wordt opgeslagen in het bestand GroepsfotoDataXML.cfg in de sjabloonmap.

Daarnaast schrijft het sjabloon een aantal bestanden in de opgegeven submap van de standaardmap voor Rapportuitvoer (zie Extra -> Instellingen -> Rapporten -> Bestanden). Deze zijn echter na afloop van het sjabloon niet meer van belang.

• gf1.htm, het bestand dat na uitvoer op het scherm verschijnt met daarin links de foto's van de personen in de bestandselectie en rechts de knoppen voor het aanmaken van de hook-bestanden

• gf2.htm, het bestand dat in stap 2 gebruikt wordt om labels in de foto's aan te brengen

• groepsfoto.css, opmaakbestand voor de grafische weergave

• groepsfoto_functies.js en groepsfoto.js, ondersteunende bestanden met javascript-functies

• groepsfoto_rechthoek.png, het rechthoekje dat gebruikt wordt voor het aanbrengen van labels

• Standaardhook_tmp.asjl, een tijdelijke kopie van het standaardhook-bestand

• dialooghook_tmp.asjl, een tijdelijke kopie van het dialooghook-bestand (Bonusrapport Internet)

• ft_groepsfotohook_tmp.asjl, een tijdelijke kopie van het ft_groepsfotohook-bestand (Bonusrapport FleXiTree)

• GroepsfotoDataXML_tmp.cfg, een tijdelijke kopie van de gegevens van de labels in xml-formaat

• Fotobestanden; een kopie van elk fotobestand

Diversen

• ActiveXControl. Tijdens de uitvoering komt er mogelijk een vraag in beeld over het toestaan van ActiveX control.

Door op "Ja / Yes" te klikken, gaat het sjabloon verder.

• Geen foto. Het kan soms gebeuren dat bij klikken op een foto deze in het volgende scherm niet in beeld verschijnt. In dat geval biedt Venster Maximaliseren (klik op het vierkantje links naast de knop 'rood met witte kruis' rechtsboven) of pagina verversen (toets F5) veelal uitkomst.

• Groepsfoto kan ook gebruikt worden om labels toe te kennen aan andere afbeeldingen waarop meerdere locaties aangeduid dienen te worden; zoals plattegronden, stadsgezichten en landschappen.

• Veranderen van fotomateriaal.
    1. Het formaat van een groepsfoto zoals die in de gekoppelde materiaalmap staat mag verschillen van het formaat van de foto in de publicatiemap. De twee foto’s moeten dan wel dezelfde naam hebben. Dit maakt het mogelijk te werken met groot-formaat foto’s in de materiaalmap en foto’s van beperkte omvang bij webpublicatie.
    Daar is wel een voorwaarde aan verbonden: Bij toepassing van het sjabloon Groepsfoto om de labels aan te brengen moet hetzelfde formaat foto’s worden gebruikt als bij runnen van elk van de sjablonen Standaardrapporten, Internet en FleXiTree. Op dat moment moeten dus nog steeds de originele foto’s als materiaal gekoppeld zijn. Bij openen van de uitvoer buiten Aldfaer, lokaal of op een webserver, mag verwezen worden naar de foto’s van kleiner formaat.

2. Indien u in het gekoppelde materiaal een foto die als groepsfoto is gelabeld vervangt door een andere foto met dezelfde naam dient u het bestaande fotobestand in de doelmap Groepsfoto eerst te verwijderen.

• Groepsfoto in Internet Explorer 10.
    Bij gebruik van Internet Explorer versie 10 verschijnt een foutmelding: Floating point division by zero. Klik op OK en ga met de Windows Verkenner naar de uitvoermap van het sjabloon. In deze map staat een bestand gf1.htm. Open dit bestand in Internet Explorer en volg daarna de aanwijzingen op het scherm.

Wensenlijst

• Andere vormen dan alleen rechthoek

Versielog

VersieDatumWijzigingen
7.0222-08-2017Groepsfoto werkte niet goed in combinatie met sjabloonfunctie _FOTOPAD; opgelost
7.0102-08-2015Karaktercodering (iso-8859-1 of utf-8) op basis van Aldfaerversie
1.721-03-20131. Help geschikt gemaakt voor IE10
1.608-07-2012Hookbestanden vervangen alleen de groepsfotocode, andere code in de hookbestanden blijft behouden
1.518-07-2011Fotonamen met een bestandsnaam langer dan 100 karakters komen niet meer in aanmerking als groepsfoto omdat dit een fout kan geven bij het maken van een Aldfaer Standaard tekstrapport
1.416-04-2011In IE9 was foto in stap 2 veelal niet zichtbaar; opgelost
  StandaardHook gebaseerd op basis versie 1.157
  Gebruik van bibliotheek
1.326-01-2011Groepsfoto's voor Bonusrapport FleXiTree
  Labels staan onderaan ipv bovenaan de hotspot
  Onder de afbeelding is "Alle labels" toegevoegd; door met de muis hierover te bewegen worden alle labels tegelijkertijd zichtbaar
  Groepsfoto's kunnen tbv webpublicatie tot kleiner formaat worden teruggebracht
1.206-01-2011Groepsfoto's voor Bonusrapport Internet
1.127-12-2010Groepsfoto's voor Aldfaer Standaard tekstrapporten