Help - Geschiedenislijn

Doel

Dit sjabloon geeft in ťťn overzicht een tijdlijn van gebeurtenissen in de selectie van personen in de stamboom en van geschiedkundige gebeurtenissen. Het is gebaseerd op een idee van Ruud de Ruiter.

Klik hier voor een uitvoervoorbeeld (wordt geopend in Uw browser).

Instellingen
Na het starten van het sjabloon wordt het menu hiernaast getoond. Het sjabloon slaat de laatst gekozen instellingen op in het bestand geschiedenislijn.cfg, zodat deze een volgende keer weer gebruikt kunnen worden, via de menukeuze "Geschiedenislijn (gebruik bewaarde instellingen)".

Via de menukeuze "Instellingen aanpassen" wordt een vervolgmenu getoond waarin de huidige instellingen kunnen worden gewijzigd.

Via de menukeuze "Instellingen herstellen" worden de parameters allemaal op hun standaardwaarde gezet, waarna ook weer het vervolgmenu om de instellingen te wijzigen getoond wordt.

Hieronder volgt een overzicht van de te kiezen instellingen (zie menu's hieronder):

• Mapnaam voor de uitvoer - standaard wordt de uitvoer geschreven naar de submap Geschiedenislijn van de standaardmap voor Rapportuitvoer (zie Extra -> Instellingen -> Rapporten -> Bestanden).

• Bestandsselectie. Er kan gekozen worden voor het gehele bestand, het nageslacht van de hoofdpersoon, alleen de hoofdpersoon, de hoofdpersoon en diens gezin, voor- en nageslacht hoofdpersoon, het voorgeslacht van de hoofdpersoon of een keuze uit op te geven achternamen. De standaardwaarde is het nageslacht van de hoofdpersoon.

• Weergave voornaam. Er kan gekozen worden uit vier mogelijkheden: Eerste voornaam (standaardwaarde); Roepnaam; Alle voornamen; Eerste voornaam voluit, overige voornamen initiaal.

• Voorzie namen in infoscherm van een hyperlink. De standaardwaarde is jumplink.

Toelichting: Als gekozen wordt om namen als hyperlinks af te drukken, wordt door op een naam te klikken een ander bestand aangeroepen. Dat gebeurt door hyperlinks waarbij in dit geval de opbouw van de naam van dit andere bestand te kiezen is. De eerste mogelijkheid is de Aldfaer standaard opbouw, te weten: achternaam_voornamen(of roepnaam)_internecode.html.

Er kan echter ook gekozen voor een eigen formaat van de opbouw van de naam van de hyperlink. De standaardwaarde hiervoor is internecode.html, maar deze kan via een dialoog gewijzigd worden (menu Eigen link).

Een derde mogelijkheid is om te kiezen voor de Aldfaer Jump-link. Door hierop te klikken vanuit het Aldfaer rapportvenster, wordt in Aldfaer de betreffende persoon in het hoofdscherm geplaatst. Na het genereren van het rapport kunnen zo op handige wijze de gegevens van een persoon worden nagekeken of aangepast.

Let op dat het rapport waar deze hyperlink naar verwijst niet door dit sjabloon wordt gemaakt.

• Tijdvak. Er kan gekozen worden voor het weergeven van de gebeurtenissen gedurende het leven van de hoofdpersoon of van de gebeurtenissen gedurende het leven van alle personen in de bestandsselectie.

• Geschiedkundige gebieden. Er kan gekozen worden voor het weergeven van geschiedkundige gebeurtenissen in de gebieden Nederland en/of BelgiŽ en/of Internationaal.

• Soorten geschiedkundige gebeurtenissen. Er kan gekozen worden voor het weergeven van de volgende soorten geschiedkundige gebeurtenissen: Cultuur, Vorstenhuis, Oorlogen, Politiek, Sport, Wetenschap, Diversen.

Uitvoer

De uitvoer wordt weggeschreven in een bestand geschiedenislijn.html. Het bestaat uit drie kolommen: de stamboomgebeurtenissen, de gebeurtenisdatum en de geschiedkundige gebeurtenissen.

Versielog

VersieDatumWijzigingen
7.0204-01-2017Geschiedkundige gebeurtenissen toegevoegd
7.0102-08-2015Karaktercodering (iso-8859-1 of utf-8) op basis van Aldfaerversie
1.401-09-2013Geschiedkundige gebeurtenissen toegevoegd
1.321-03-20131. Datumveld verbreed t.b.v. circa-datums
  2. Help geschikt gemaakt voor IE10
1.204-01-20131. Gebeurtenissen BelgiŽ toegevoegd
  2. Gebiedskeuze Nederland en/of BelgiŽ en/of Internationaal ingevoerd
  3. Keuze uit soorten gebeurtenissen ingevoerd: Cultuur, Vorstenhuis, Oorlogen, Politiek, Sport, Wetenschap, Diversen
  4. Geschiedkundige gebeurtenissen aanklikbaar met doorverbinding naar achtergrondinformatie hierover
1.128-04-2011Eerste versie